top of page
Vyhledat
  • Obrázek autoratolarovajana

Novoroční běh Na Svatošské skály (41. ročník)

Karlovy Vary - Doubí 6,5km


Nemám už několik let ráda silvestrovské oslavy a s ním spojený dlouhý večer plný očekávání. Oblíbila jsem si ale novoroční výšlapy a různé pohybem provázené akce. Takže zase taková nuda se mnou snad není :-D.


Letos jsem motto: "Jak na Nový rok, tak po celý rok." vzala vážně a místo výšlapu jsem se rozhodla pořádně zatopit pod kotlem. K tomu měl posloužit tradiční karlovarský cval na Svatošské skály.

Tento běh pořádají sportovní nadšenci ze západu již od roku 1984 jako otevřený závod pro všechny věkové kategorie od 16 let, Na tradiční varský odpal nového roku si udělalo dopolední prostor 129 závodníků.

V bráně organizace Sokotime se před jedenáctou dopolední tísnili spořeoděnci a za nimi běžci oblečeni k méně přísně nastaveným výsledkům. Rychlíci vpředu v krátkých oděvech či v lehkém jednovrsvém úboru poskakovali na startovní čáře ve snaze udržet tělesnou teplotu na potřebný tryskový rozkmit všech údů.



Zvolila jsem klasickou taktiku na krátkou trať - napálit to s kumpány a postupně vydržet v tempu se středním apelem. Utržené drobné rezervy této strategie pak měly v případě potřeby zajistit možnost kousnout se do lehce nepříjemných stavů.

Běh po silnici - rovinka, z kopce k řece a rovina až na Svatošky. Obrátka a to celé v opačném režimu zpět. Udržovala jsem se ve svém módu drobně přidušeným a motivovaným ženou, kterou jsem se rozhodla zkusit nepustit z doběhového kontaktu. Řekla jsem si, že bude-li to možné a energie dovolí, po obrátce zrychlím a co nejvíce se přiblížím za prvního ženského rychlíka. Povedlo se. Neotálela jsem a troufla jsem si rovnou předběhnout. V tu chvíli zbýval už jen kopec a poslední rovina do cíle cca 1500m. Nohy nastoupily a využily naplánované strategie "Drobné rezervy". V průměrném celozávodním tempu 3:55/km jsem nakonec doputovala do cíle jako první žena a 19. závodník celkově.

Za branou jsem se pozdržela, abych pogratulovala ostatním a vnímala krásné okamžiky dobíhajících sportovců. Vnímala jsem jejich stavy autentické pozávodní únavy kombinované s radostí z uskutečněné předsevzaté aktivity.



Ne půlnoc, ale toto místo se pro mě stalo tou pravou oslavou a předělem dvou roků. Zde byla vystřelena do Vesmíru moje první rachejtle s cedulkou 2024, a to symbolicky - v mých milovaných a rodných Karlových Varech.


Článek o tomto závodu: karlovarsky.denik.cz

99 zobrazení1 komentář

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

XTERRA GREECE

F2 duatlon

bottom of page